Bumbac 100% organic? Ce mai e și asta?


Gândește-te la o fibră care nu este alergenă sau iritantă, este confortabilă, 100% din plante, calmantă, are proprietăți ridicate de absorbție. Din cauza aceasta este cea mai folosită fibră naturală pentru fabricarea hainelor. Suntem siguri că singurul nume care ți-a venit în minte este „bumbacul”. Mai exact acesta este bumbacul convențional. Cu siguranță ai auzit și de bumbac organic și vrei să afli multe despre el. Ei bine, acest articol este pentru tine.

Ca și alimentele organice acum 20 de ani, ideea de bumbac organic este ambiguă pentru majoritatea dintre noi. A durat mai mult până când oamenii au devenit conștienți și de importanța acestui lucru deoarece corelarea nu este atât de directă. Nu mâncăm bumbacul (sau cel puțin sper că nu o faceți!). Totuși, din ce în ce mai mulți oameni devin adepții materialelor organice și a bumbacului organic deoarece acestea sunt la fel de importante ca și alimentele organice.

Bumbacul este cea mai murdară plantă din lume!

Ca să îți faci o idee, bumbacul reprezintă aproximativ 2,5% din suprafața totală a pământului cultivat și este responsabil de 24% din vânzările globale de insecticide si 11% de persicide. Aceste substanțe, majoritatea clasificate ca fiind foarte toxice, au un impact negatv major în poluarea aerului, apei, pământului și sănătății oamenilor din zonele unde se cultivă bumbacul. 

Să luăm de exemplu substanța activă Aldicarb, care se regăsește sub denumirea comercială Temik. Este al doilea cel mai bine vândut pesticid și este unul dintre cele mai toxice înregistrate în SUA, fiind otrăvitor pentru oameni și animale.

Încă este folosit în 25 de țări, din care în 16 tări a fost găsit și în apa din pânza freatică. Pericolele expunerii la această substanță sunt recunoscute de EPA (Environmental Protection Agency – Agenția pentru Protecția Mediului din SUA) și datorită numeroaselor incidente și presiuni din partea opiniei publice a decis încetarea folosirii substanței Aldicarb din anul 2018. Aceasta este doar o substanță din cele multe folosite. Cu restul rămânem.

Bumbacul organic - sustenabil - mai curat - mai bun

Bumbacul organic este cultivat folosind metode și materiale care au un impact nesemnificativ asupra mediului. Metodele organice de producție refac și susțin fertilitatea solului, reduc folosirea pesticidelor și fertilizatorilor toxici și susțin biodiversitatea și sănătatea oamenilor. Organisme independente de certificare se asigură că producătorii de bumbac organic folosesc doar materiale și metode permise în producția organică. Nu este permisă folosirea pesticidelor toxice, fertilizatorilor sintetici și a semințelor de bumbac modificate genetic (GMO – Genetically Modified Organisms)

Fermele convenționale trebuie să încheie o perioadă de tranziție de doi ani pentru a-și schimba producția într-una organică. În tot acest timp se respectă standardele stricte de producție organică.

Certificarea bumbacului organic

Dacă o haină are eticheta de „verde”, „sustenabil” sau „eco-friendly” asta nu înseamnă că este organică. Bumbacul este organic doar dacă este certificat de către un standard de bumbac organic.

Cel mai important standard independent de certificare este GOTS (Global Organic Textile Standard) care urmărește traseul compozițiilor textile și se asigură că sunt procesate într-un mod echitabil și sustenabil.

Toate tricourile pe care printăm sunt certificate GOTS și nu numai.

Surse:
https://www.naturalcareshop.ro/bumbac-organic-pe-intelesul-tuturor/
http://wwf.panda.org/about_our_earth/about_freshwater/freshwater_problems/thirsty_crops/cotton
http://www.toxipedia.org/display/toxipedia/Aldicarb
https://archive.epa.gov/pesticides/reregistration/web/html/aldicarb_fs.html
https://www.ota.com/organic-cotton-facts
https://organiccottonplus.com/pages/learning-center